Pages

Sabtu, 21 April 2012

Georgetown Penang Kalahkan Kuala Lumpur



Laporan untuk “The Most Livable City In Asia 2012” telah pun dikeluarkan yang menyaksikan Georgetown Penang tersenarai sebagai bandar yang ke-8 yang paling sesuai didiami di Asia sekali gus menumpaskan Kuala Lumpur yang tersenarai di tempat yang ke-10.. Georgetown juga turut menewaskan bandar2 besar dunia yang lain seperti Seoul, Beijing, Bangkok, dan Shanghai.



Tahniah diucapkan kepada seluruh rakyat negeri Penang.. Apa2 pun tahniah jugak kepada seluruh rakyat Malaysia sebab dua bandaraya Malaysia iaitu Georgetown dan Kuala Lumpur berjaya tersenarai dalam kumpulan top 10 bandar yang paling sesuai didiami di Asia untuk tahun 2012.. Syabas!



Disebalik laporan yang dikeluarkan ini, aku memandang dalam dua sudut yang berbeza di mana satu di sudut positif dan satu lagi di sudut yang negatif. Dari sudut positif, semestinyalah Penang akan terus menjadi tumpuan pelaburan yang hebat. Kalau kita tengok pada tahun 2011, Penang telah munyumbang sebanyak 36 peratus kepada keseluruhan FDI negara walaupun rakyat negeri Penang hanyalah 6 peratus daripada jumlah keseluruhan populasi Malaysia.



Dari sudut negatif pulak, laporan ini akan menarik ramai golongan ekspatriat and pelancong2 asing untuk membeli rumah dan menetap di Penang. So, bagi pemaju yang hanya memikirkan keuntungan semata-mata, sudah tentulah depa hanya akan bina rumah yang hanya mampu dimiliki oleh golongan ekspatriat saja. Kalau tengok pada zaman sekarang pun, orang Penang sendiri dah tak mampu nak beli rumah kat Penang sebab harga rumah yang melambung tinggi dan akhirnya ramai anak Penang terpaksa lari keluar dari Penang dan membeli rumah di luar Penang.




Pssssssttttttttt : Di kesempatan ini aku nk ucap bebilion bilion kemaafan sebab dah lama tak update blog dan dah lama tak bertandang ke blog ampa semua.. SORRY! Btw, baru aku perasan something, blogspot dah macam barula dia punya aplikasi.. Pening aku nak guna.. HUHU




23 ulasan:

NAL berkata...

tahniah buat semua warga Penang. :)

tapibukanaku berkata...

pergh! liveable city tuh! ang blajaq bidang apa nih? hehhe..

eszyamin berkata...

paling aku tak berkenan yg perumahan elit atas bukit yg memang mega giler tu yg nak ke feringghi tu...habis bukit bukau ditarah demi keuntungan..kalau dah ada kes tanah runtuh memang jatuh la ranking penang..tapi setakat ni penang memang best giler...sgt livable kot..

pudenz berkata...

yeahh...itu dia... go penang.. =,=

Syahir Ramli berkata...

duk kt penang mmg best pon...klo nk compare kan idop kt SP.oopsss..hahaha

Ninaaa berkata...

Ni yg nk bangga ni kampung kat penang ni! Aihhhhhhssyyy!

NIZAM berkata...

ha a..aplikasi baru. rasanya harini baru tukar.

jgn taktau penang lebih diprefer oleh tourist compare dgn hawaii. surprise kan.

fatin hanani berkata...

seriously.fatin xtahu lgsg pasai benda ni ngee...apa pun taniah pada penang..dan effect dia mmg sgt terkesan kpda penang...errmm

Ini Kisah Tia berkata...

mak aihhh . hebat . satgi nak bawa rombongan jalan2 g georgetown lah :)

ain dzaya berkata...

bangganya jadi rakyat m'sia..^^

"Ain Dzaya | Tips penting bodek godek pensyarah.hik.hik..".

gnesop berkata...

Dan krn itu, kat pulau pinang tinggal brp kerat jer org melayu kan?

Razman Kamarudin berkata...

lama gila ko xupdate. tahniah la kpd penang... hehe

imie fatiema © berkata...

weee Penang u awesome.kira international laPenang sekarang kan hee

Aien Alien berkata...

dari sudut POSITIF memang membawa kebaikkan...TAHNIAH :D


sudut NEGATIF tu memang betul Zwan kalau nilai hartanah makin tinggi kesianlah dekat orang2 Penang...

aqmarBMW berkata...

loghat klntan pn m
nmpk mcm kkmpungn gk ke?? hehe

Novelgurl berkata...

wah..KL kalah kott~

zirah berkata...

yeahh...idup penang~

zizidiazora berkata...

tahniah la buat orang penang. perghhh...lama giler zwan peram blog dia...

hairy berkata...

org png gak..tahniah! :p

hassy chan berkata...

thniah org penang ehehhe

MIDA MIDOT berkata...

KL dekat dihati hehehe

khairul berkata...

caya lah penang !

Ezad Skytech berkata...

da tersenarai pun da ok kan...dalam Asia tu...tahniah penang..:D