Pages

Isnin, 23 April 2012

Jangan Malas Kerja..!



Hari ni kan hari isnin, jadi semestinyalah encek abang, cik kakak, makcik2 and pakcik2 sekalian tengah bekerja pada hari ni setelah 2 hari bercuti hujung minggu kan.. Mesti kalau hari isnin je rasa malas nak pegi kerja tu rasa macam lain macam je kan.. Yela setelah 2 hari cuti kan.. Btw, aku suka dengan bait2 ayat daripada sebuah petikan daripada seorang tokoh motivasi dan pendakwah iatu Prof Dr Muhaya.



Bait2 ayat tersebut berbunyi macam ni (eh ada dengar tak bunyi ni? Kalau tak dengar, maknanya anda ada masalah pendengaran letteww.. HEHE)


"Jika gaji kita RM5,000 tetapi kita kerja kuat seperti gaji RM20,000, Allah SWT akan berikan beza RM15,000 itu samada dalam bentuk duit, anak soleh, hidup bahagia dan lain-lain.



Jika gaji kita RM5,000 tapi kita kerja malas macam gaji RM2,000, maka beza RM3,000 itu Allah akan tarik balik samada dalam bentuk kecurian, kesusahan, anak nakal dan seumpamanya."



So kepada para penjawat awam ke, penjawat swasta ke or yang bekerja sendiri, jangan malas2 ye untuk bekerja sebab Allah itu maha adil.. Walaupun kita mungkin hanya seorang cleaner yang mungkin gaji hanya rm500 tapi disebabkan kita ikhlas bekerja dan rajin bekerja, Allah akan tambah pendapatan kita tu dalam bentuk yang lain..



Then cuba kita tengok pulak situasi orang yang kaya disebabkan selalu makan rasuah.. Hidup depa macam tak tenang je kan.. Walaupun harta melimpah ruah tapi selalu rasa macam tak cukup and anak bini pun perangai dah tak macam orang dah kan.. Nak ke jadi macam ni? So tak kira la pangkat apa pun kita, position apa pun yang kita pegang, kerja kena mau ikhlas and jangan malas2.. Selamat bekerja!




Pssssstttttt : Dikesempatan ini nak ucapkan selamat bercuti seminggu kepada seluruh pelajar degree, master and Phd di UiTM.. :)




32 ulasan:

Anum berkata...

buat keja kena ikhlas

Miss Butterfly berkata...

weewiitt ! hahaha



selamat bercuti yee zwan :)

eszyamin berkata...

okay aku rajin sekarang...cuti2 ni aku memang suka bermalasan, padahal esemen berlambak..aku rajin sekarang yer..terima kasih mengingatkan..hehehe

C.M.A @ CikMoonAdnan berkata...

dik..akak xmalas.. cuma xlarat je nie.. hehehe (demam lagi.. tu yg lemau je ari isnin..hehe)

Lea Isnawi berkata...

masih mengangggur

tp inshaAllah akan praktikkan masa keje nanti :)

Phat berkata...

terbaik entry ni tq kerana ingatkan

Muhd Aizie berkata...

Bila habis belajar, cepat-cepatlah dapat kerja yang baik! :)

luqman zakaria berkata...

kalau menganggur cmne?? T__T

! Arjunakirana ! berkata...

kerja ikut keikhlasan dan berpatusan sudah memadai... :)

! Arjunakirana ! berkata...

kerja ikut keikhlasan dan berpatusan sudah memadai... :)

ieda berkata...

setuju dikk
skrg nie akk buat kerja ikhlas tapi jauhh ekeke aci ?? ...

NAL berkata...

setuju sgt..

Edy Fee berkata...

hahaha
tetiba ckap pasal gaji ni
hehehe
nasib baik la gaji aku tak byk.hahaha so kje light2 la

shedameor berkata...

first time dengar :)

~Sweet Honesty~ berkata...

sgt setuju..bekerja biar ikhlas..tak rugii..(^_^)

noorniey Azman berkata...

yay!setuju sangat! aum aum >__<

Ezad Skytech berkata...

sgt2 setuju dgn entri ni...kerja la dgn hati yg ikhlas ye..insyaallah rezeki tu berkat :D

Muhammad Saiazuan Norhalik berkata...

kadang aku suka isnin, kadang aku tak suka.. aku akan suka kalau ahad aku bosan, tapi x suka kalu kerja x siap lagi.. huhuhu

! Arjunakirana ! berkata...

tak terbalas dah zwan nie hahuahua

Gary Asip berkata...

memang banyak hikmah disebalik semua yang kita buat... :)

intan izzaty berkata...

selamat bercuti..

Dhiya Fariza berkata...

harini dapat banyak manfaat dari bermacam blog dhiya baca termasuk entri zwan ni. baiklah, akan ikhlaskan diri dan ingat semua ni inshaAllah. thanks for sharing zwan!

Cik tikah berkata...

tpi normal lah kan hari isnin rasa malas. hehe

zizidiazora berkata...

sebb itu org kata kalu kerja harus ikhlas baru lah ada keberkatan...

ain dzaya berkata...

kene rajin2 erja pasnie dgn ati iklas..hukhuk

"Moga moga tak jumpa douchebag.".

imie fatiema © berkata...

Kerja kerana Allah

anie berkata...

jangan suka curi tulang

shah berkata...

keja biar la ikhlas

Aien Alien berkata...

setuju dengan entri zwan. kita kerja biar ikhlas, bila ikhlas yang sikit pun terasa banyak....kalau tak ikhlas yang banyak terasa sikit~

Zana Adieyza berkata...

fokus untuk keje!! tp kalau hr isnin mesti mcm bluesssss sgt.. hihihi

Azham Vosovic berkata...

Saya datang sini ikhlas hehehe

Syaiful Izwan berkata...

ala...tapi gaji saya dengan kerja yang saya buat tak setimpal...boleh tak saya malas2?