Pages

Ahad, 11 Mac 2012

Boleh Tak Rancang Kehamilan?



Ada sesetengah pasangan tu, nak anak kalau boleh sampai satu team bola sepak.. Tak cukup satu team bola sepak, ada yang nak anak sampai satu stadium bola sepak.. Tau la ampa tu “kuat” tapi tak boleh ke rancang sikit kehamilan tu? Adoi! Nanti mesti ada yang marah2 aku sebab menghalang orang daripada meramaikan umat.. Actually, tak salah sebenarnya kalau nak anak ramai tapi janganla sampai beranak tiap2 bulan, eh silap, I mean tipa2 tahun.. Kalau produktif pown, boleh tak beranak setiap 2 tahun sekali?



Kenapa kena rancang kehamilan? Kenapa 2 tahun sekali? Haa! Actually, merancang kehamilan ni bukan saja boleh membuatkan ibu dan bayi menjadi sihat tapi pada masa yang sama ia jugak berkesan untuk kecerdasan bayi. Dalam kajian yang dilakukan di Universiti Notredame, Amerika Syarikat, mendapati dua orang anak yang lahir dengan jarak 2 tahun cenderung untuk lebih cerdas.



Menurut salah seorang penyelidik iaitu Kasey Buckles, jarak kelahiran kurang 2 tahun akan berhadapan dengan kekurangan perhatian dan asuhan. Selain itu, kajian yang dilakukan terhadap 5000 pasangan adik beradik yang berbeza usia dua tahun itu didapati mereka mendapat skor yang tinggi dalam ujian matematik. Tambahan lagi kanak2 yang dilahirkan dengan jarak lebih 2 tahun daripada adik beradiknya akan membuatkan si anak tu membesar dengan berdikari.



Patutla aku ni sentiasa “CERDAS” and “BERDIKARI” sebab jarak kelahiran aku dengan adik aku 3 tahun.. HAHA.. Akhir sekali, tak guna kalau kuantiti banyak tapi langsung tak berkualiti.. Cuba tengok Yahudi, kuantiti depa sikit je tapi dunia ni depa yang kawal.. Kepada yang dah kahwin tu, bawak2 merancang lah ye.. kat shopping complex and 7eleven pown ada banyak juai.. Juai apa? Errrrrkkkkkkkkkkk.. HAHA





Pssstttttttttt : Seorang kanak2 lelaki melayu berusia 7 tahun yang bernama Wan Hazim Wan Khaidir didapati hilang selepas keluar dari kediaman rumahnya di Jalan PJS 10/1, Subang Indah petang kelmarin.. Didoakan semoga kanak2 tersebut selamat dan berjaya dijumpai.. Amin!




43 ulasan:

zizidiazora berkata...

peratus kehamilan yang kerap dan tinggi biasanya dikalangan orang2 kampung yang miskin dan miskin tegar. Mungkin disebabkan rumah yg sempit, tiada tv dan hiburan diwaktu malam menyebabkan keluarga ini tidur lebih awal dari orang lain. rumah bilik hanya satu iaitu untuk ibubapa saja manakala anak2 semua disusun diruang tamu dengan tidur dlm keadaan berimpit2. bilik ibubapa yang satu tupun sempit pulak. pusing kekiri kene pusing kekanan kene so apa lagi maka tiap2 tahun lah anak dihasilkan... mungkin itu satu sebabnye kot. hahaha.....

Cerita Cipaa berkata...

Yeah . Saya selang 5 tahun dgn adik sya .
Hahaha

MISS IMAKASIHDANI berkata...

tu la pasal, anak banyak banyak tapi kurang kasih sayang. sgt xpatot kan..

whitecappuccino berkata...

akak selang 13 tahun dgn adik..tapi anak akak macam kembar..dekat2 ..hehe

noorniey Azman berkata...

haha!saya ngan kakak saya selang dua tahun.ermm~pandai umi ngan abh rangcang.

Syahir Ramli berkata...

nak kne cari la bnde tu kt 7e tu ha...hahaa eh cop! tshoppe ade x agk2?

sara zainol berkata...

kalau sara xakan rancang. anak itu anugerah allah, sara terima je. =)
lagipun, anak tu kan pembawa rezeki. kan?

Zana Adieyza berkata...

akk selang 3 thn dengan kakak, tapi xdelah berdikari sgt.. maybe sbb akk yg bongsu kot.. hahhaha..

akk x merancang pun, tp setakat ni x de rezeki lagi..

khairul berkata...

aku dh 3...ckup lahhhhhh

C.M.A @ CikMoonAdnan berkata...

kalo org dulu2.. xde pon nak rancang2..

anak berderet je.. mcm satu team bola..

best apa.. bila masing2 dah besar.. baru laa meriah.. smpai nak runtuh rumah.. hehehehe

Cik Puan berkata...

saya selang 6 tahun dengan abang saya , 2 beradik je plak tuh . huhu . mak abah memang perancang keluarga TERBAIKKK ! haha

Gary Asip berkata...

ye ke?.. hahaha.. sumpah baru tau.. 2 orang kakak aku beza 2 tahun... hehe..

DanieL AdiE berkata...

Yup2..sangat penting untuk merancang kehamilan..

LadyBird berkata...

kalau pregnan rapat sebenarnye effect pada kesihatan ibu dan bayi jugak.. badan msh belum kuat tuk menampung baby..

ieda berkata...

akak LOIKE banyak2 entry nie !!!

pandaiii dia merancang kehamilan ;)

amy amiza berkata...

sya ada 8 bradik dan hampir semuanya dekat2..tapi alhamdulillah la mak abah sya pndai bgi didikan... :)

azznie berkata...

baru tau ..wah boleh buat panduan nih

anie berkata...

ooo macam tu ye..info yang bagus nih

imie fatiema © berkata...

yup..ada baik jarakkan kehamilan,depends pd kepentingan dan kemampuan family.

Dhiya Fariza berkata...

i like this entry. people should really plan out their pregnancy/family planning to avoid unwanted complication in the future. bukan menolak rezeki yg tuhan bagi, but instead of producing many kids yg tak terbela dewasa kelak, better didik anak sepatutnya jadi manusia yg elok dalam kuantiti sedikit dulu. - pandangan je..

Liyana Zahim berkata...

Amboi zwan.. Ni kalo da kawen ni msti terer bab2 merancang ni.. Ahaks... Adik bradik liyana sume jarak dua taun.. Tp so far ok la// Sume dpt phatian n da besar sng nk berkawan sbb jarak umur tak bnyk beza... Tp kalo kes tiap2 bulan tu tatau la kan ade tak.. Wakakakak..

Afiq Yassin berkata...

tu la peranan suami isteri sgt penting utk merancang kehamilan

Tanpa Nama berkata...

betul la apa yang diperkatakan itu, lau tiap2 tahun pengsan dibuatnya nak jaga anak, kita merancang ke arah kebaikkan, bukan bermakna kita tolak rezeki Tuhan. xda apa nk dicakap lagi, sebab semuanya dah dihuraikan oleh zwan

Khairiz berkata...

asal keluar xda nama plak?? haha ok la tuh

Muhammad Saiazuan Norhalik berkata...

takperlu la rancang perkahwinan.. trima je la rezeki yang diberikan :D

c'axoera ヅ berkata...

plan ngan rancang tu sama tak :p

Cik tikah berkata...

betul! x baik kalau selalu mengandung. huhu

CekbOlat-bOlat berkata...

hmm, bolat ngn adk bolat beza umur 7thun =="

dua beradik jer, selalu gduh.. gduh bkn biase2.. thap pnmpar2 O.o"

Miss Nana Farhana berkata...

ye betul.. merancang tu sgt bagus... nana dah penat bagi talk pasal perancangan kehamilan...huhuhu

nazirah berkata...

hehe betul2 merancang itu sgt baguss.. hehe.. siap mention 7e lagi tu ekhh heee

Tyntha Lana berkata...

Merancang memang bagus. Tapi kajian, eventhough kajian tu terbukti, ia cuma pada skala kecil. Bukan keseluruhan.. Opah lana, 14 anak! one of them is my mom, ok je? hehe

Aien Not Alien berkata...

setuju dengan Tyntha Lana.Merancang memang bagus...untuk kesihatan, untuk kecerdasan dan segala macam kebaikan lagi...


beranak ramai pun bagus jugak...ramai2 meriah...


kalau dididik sebaiknya, kuantiti yg ramai-ramai tu pasti akan berkualiti semuanya, paling penting usaha dan juga peranan ibu bapa menjaga amanah (anak-anak) yang dikurniakan Allah :)

Miss Butterfly berkata...

ouh . eyda beza 2 tahun ngn adik , eyda BIJAK math . hewhew adik eyda pon same . then yang no 3 tu ala2 berdikari sikit . yang bawah2 tak nampak lagi sebab kecik lagi . so mengada2 lagi . heheh

Edy Fee berkata...

tu kaki budak ke kaki dinasour ...takut

c'axoera ヅ berkata...

perlu untuk merancang??? xdpt betul2 baru padan kan muka....

matamulut berkata...

besnye dpt bby! hehe

hafiz hafizol berkata...

org skunk mmg dh pndai rancang kehamilan kan^^..

CintaKhadijah berkata...

merancang tu perlu. ^^v

say to easy=) berkata...

aku umo nak masuk 23,adik bongsu aku bru drjah 1.tu namanya terlebih merancang.haha.btw mmg btl pun merancang kehamilan tu perlu jugak:D

Etong berkata...

wah zwan mau rancang family sudah? hhehe

Ini Kisah Tia berkata...

juai pa? hahaa .. Tia dengan adik beza 2 tahun :)

Nur Ezqy berkata...

Anda mencari pregnancy(UPT) dan Ovulation (OPK) test murah?
Hanya RM1/pcs
lawati blogshop: http://kit-ujian-kehamilan-murah.blogspot.com

Syaiful Izwan berkata...

haa...jangan beli kat 7-eleven or watson...mahal giler!!
aku dah g beli dah kat sane
KAlau nak beli, g beli kat blog memane..murah aje sehinggit je.Fungsi dia sama jer.
Aku beli 3 bulan lepas..rasanya kat blog yang nur ezqy suggest tu