Pages

Ahad, 29 Januari 2012

Maksud Warna Air Kencing

SSSSssssssshhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh.. Eh, jangan terkencing kat sini pulak.. Kalau rasa nak kencing, pi la cepat toilet tu and jangan lupa tengok warna air kencing ampa tu kaler apa.. Sebenarnya, kalau ampa semua nak tau, melalui warna air kencing ni, kita dapat tau kadar air dalam badan kita iaitu kekurangan air ataupun tak.. Cuba tengok gambar kat bawah ni.. And cuba tengok warna air kencing ampa tu macam kaler kat nombor berapa..





Okay, kalau warna air kencing ampa tu macam warna nombor 1,2 dan 3, ini bermaksud badan ampa tu ada air yang cukup. Tapi kalau warna air kencing ampa tu macam nombor 4,5,6,7, dan 8, berkemungkinan besar bahawa badan ampa tu sedang kekurangan air.. Jadi ampa dinasihatkan untuk banyakkan minum air kosong/suam okay. Tapi, kalau ampa ada makan apa2 ubat atau vitamin supplement, so ampa tak boleh tengok warna air kencing tu sebagai pengukur kadar air kat dalam badan ampa sebab vitamin atau ubat yang ampa makan tu boleh mempengaruhi dan mengubah warna air kencing ampa untuk jadi warna kuning pekat ataupun warna cerah macam nombor 1..
Selamat Mencuba! ;)




Pssssstttttttt : Bersimpati dengan atlit2 lumba basikal yang dirempuh oleh sebuah kereta sebentar tadi ketika mereka sedang dalam perlumbaan basikal di Putrajaya.. :'(




43 ulasan:

sara E a.k.a ct berkata...

kalo yang last tu kemingkinan UTI disease..;p..urinary tract infection..huk3~

Atika Farha berkata...

saya punya no 2! :D

qAseH rAihAN berkata...

yang last tu macam teruk sangat je .

ked berkata...

uishhh..kronik gler yang no. 8 tuh..

Umar berkata...

Jangan lupa warna merah or pink!

Rtp Farra Arisha berkata...

terima kasih di atas infonya. it's more useful info/knowledge for ourselves :)

krunch2sa berkata...

yg last tu slalunye yg berpenyakit.

ZWAN SABRI berkata...

Sara E : Owh.. Yeke? Baru taw.. HUHU


Atika Farha : Aik! Terus Kencing ke? HAHA


Qaseh Raihan : Tawu xpa... tengok pown takut.. HUHU



Ked : Tula pasai kann.. :(


Umar : Maksud yang mendalam tu.. Orang pompuan mesti taw.. HAHA


Farra Arisha : Oriteeee... Thnaks jugak sbb sudi baca.. :)



Krunch2sa : Tula.. slalunya macam tu la kan.. :)

cik maisharah berkata...

ohh hehehee..wane pe ye??

Cik tikah berkata...

wah, nice info tpi kot nk g ambik laptop bawa masuk tilet then ukur kaler air kencing wrna ape. hehe

hawiz berkata...

bagus tol...err..no 1..ley?...ihhih..follow zwan...hai2..salam kenal..hik3

Syahir Ramli berkata...

no.8 tu mnum air lumpur ke hape??kotoq nye...

kiz berkata...

sib baik yg nombor 1..haha.. kalau yg nombor 8 tu dah parah bebeno nampaknya.

zidEL zhafiz berkata...

aku dah cakap dah kat membe2 aku..kalo level 1 smpi 3 tu mksdunya bdan shat la kan..!! x caya ckp aku..tau la aku x maik bio..!! tapi beljaq sains ok..!! hahahaha

Rosalia berkata...

bgs2
:D sy yg bljr medical lab ni pn mcm2 dh kaji psl urine ni :)

Lea Isnawi berkata...

err kalok kaler pink?

Azham Vosovic berkata...

hehe, okay jap nak pi check haha (matiler!)

Ruby Mahabbah Fillah berkata...

hehehheee bguss...

nie blh wat rujukn nie,,,,huuhuuhu :)

IZZATI MUSTAFA berkata...

wauu,,,,betol2,,,dulu cikgu sains sy prnh bgthu,tpi xdelah sampai tunujk gambar kat ats tu,,informasi bermakna~~

ayuni berkata...

hehe..makan la makanan yg ada serat tggi dan minum air..
euww.... no apa eh? yang penting ayuni punya air yang tggi dlm bdn! ^__^

Eyda Syahida berkata...

no 8 tu kencing kotor eh? mintak dijauhkan.. huhuhu~

eszyamin berkata...

aku selalu no 7..bahaya nih..

sYukCurz berkata...

gud info

The Syasya berkata...

ad jugak no.8 tu eh. Haha. Agak kronik ituu .

GaRy™ berkata...

num 1 kot~... :p

ieda berkata...

sibb baik .. hurmmm memang kalau ke hsp nie yg mereka cek dulu kan ;)

ya allah ye ke dikk , mereka dirempuh .. ada melibatkan kematian ke ??

sitihanisahali berkata...

alhamdulillah la saye x pernh kena yg last tu.hehe.

Afiq Yassin berkata...

aku punya warna merah.. mcm mana tu yer.. hu3

Ahmad Sabree berkata...

nice entry.. baru tahu ni...
hahahahaha

http://sabryoppa.blogspot.com/

whitecappuccino berkata...

erm..kena tengok la hehe

Joe_Hans berkata...

woowww... blog perubatan skg zwan..heee.. gud info! :)

Siti khadijah berkata...

betul2...warna yg gelap tu menunjukkan air kencing yg concentrated

miss Fyqa berkata...

nice info zwan. Hekk?. awat yg no . 8 tu?. err..

Zana Adieyza berkata...

akk ni pemalas sgt minum air masak.. kena paksa hari2 dgn suami baru terhegeh2 nak minum.. hihihihi..

apapun, entry yg bagus.. info baru utk blogger lain..

Aien Not Alien berkata...

caraaa...banyakkan minum air masak untuk mengawal kaler air kencing...hihi..


*jaga kesihatan ^_^"

Princess Nusy berkata...

so..bnykkn minum air kosong.. =)

Eida Arina berkata...

sy mmg kurang minum air kosong...ntahlah...buatlah keje pape pun...x penat pun...jarang2 penat...

p/s: kereta kancil tu rabun kot...

si kiut lavender berkata...

no.8...rasa macam ada sket len yg tersembunyi...truk sgt warnanya

sara E a.k.a ct berkata...

hehe..tp xla pnykit..tu cuma penanda bagi sesiapa yang kekurangan air..sebab bahan yang kita perlukan terpakse d buang jugak..baik start minum air masak byk2!:D

NadiRah berkata...

risiko pnykit buah pinggang klo kencing ktor tu..
nice info! ^^

Zakaria's daughter berkata...

alorh. warna pink tade ke =((
ahaks

fazae berkata...

kaler kencing pun ada makna :)

Syaiful Izwan berkata...

selalu lah banyak minum air..

8 gelas = 1.5 liter

kalau baca kat memane, gerenti dia cakap macam ni, sebab mmg betul pun..

so aku remind sekali lagi

8 gelas = 1.5 liter