Pages

Khamis, 24 Januari 2013

Tips Hilangkan Batuk Tanpa Ubat




Assalammualaikum dan Salam Maulidur Rasul.. Dengan cuaca yang tak menentu sekarang ni, semestinya ramai orang yang tak lepas daripada terkena penyakit batuk2 ni.. Aku memang tak suka kalau batuk sebab ubat yang paling aku tak suka sekali ialah ubat batuk.. Tak sedap langsung.. Tapi yang menghairankan aku ialah isu ketagihan sesetengah orang terhadap ubat batuk.. Macam manala depa boleh ketagih ubat batuk walhal tak sedap langsung..



Bagi sesiapa yang tak mampu nak beli ubat batuk or malas nak jumpa doktor untuk ambil ubat batuk or tak suka makan ubat batuk macam aku, Haa! Aku ada satu tips untuk hilangkan batuk tanpa makan ubat..



Selain makan ubat batuk, batuk juga boleh dihilangkan melalui dengan cara meminum air suam atau air panas dengan banyak.. Cara ini dapat membantu memecahkan dan membuang kahak. Kurangkan atau elak terus daripada mengambil bahan2 yang menambah lendir seperti bahan tenusu daging, makanan segera, gula, makanan manis, tepung putih dan sebagainya. Selain itu, ampa juga dinasihatkan supaya menghindari persekitaran yang berhabuk, berasap dan sewaktu dengannya.



By the way, bagi yang mempunyai masalah penafasan atau masalah hidung tersumbat, cuba sedut wap dari air yang mendidih.. Selamat Mencuba! ;)





Pssssttttttttt : Teringat dan rindu masa zaman sekolah rendah dulu.. Berarak ke kampung2 dan taman perumahan dengan berselawat ke atas nabi junjungan Nabi Muhammad SAW.. Salam Maulidur Rasul..




29 ulasan:

eszyamin berkata...

hayati perjuangan nabi dan sayangi nabi sesunnguhnya dgn mengamalkan sunnah Baginda saw..peringatan untuk diri sendiri..

ASYRAF LAZIM berkata...

tips yang bagus . Tak suka ubt batuk

mira_nas berkata...

huu.. bagus la ada cara camni... ubat batuk pun banyak yg ngantuk skang ni

Arry_RennwoodBlogerBoy berkata...

btol2..tk suka ubt batuk..tp Ary suka ubt batuk cap ibu dan anak..haha..:D..btw..nk wish kt Zwan..Selamat Menyambut Hari Maulidur Rasul 2013..:)

zizidiazora berkata...

hurmmm..petua yang sangat bagus untuk dikongsi bersama..tp ada ke orang sukakan ubat? hahaha by the way salam maulidul rasul buat zwan... :)

Syazana Nazri berkata...

Salam maulidur rasul Zwan! :)

Kalau minum air asam jawa pun boleh hilangkan batuk kan?

Kyra berkata...

lama xjenguk sni..akhirnya sampai jugak..hehe

good tips..boleh try nih.. tapi kalau xmenjadi haa cmne ??

combi berkata...

thanks 4 the info..combi pon had cough da dkt sbln agknye nih..huhu

Alif Ismail berkata...

Hum...baguih tips nih.. Nk cuba lah..huhu

Etuza Ezawarna berkata...

salam maulidurrasul..tip yang baik, ada jg saya amalkan ..bagus

SYAH'IZZAT berkata...

wow petua baru aku baru tau :) nice tip bro :D

Wan Ahmad Izudean berkata...

sedut wap air tu rasanya berkesan, kawan aku buat kat kolej.haha

minum air limau pun ok kot..

zila manaf berkata...

betul2 dulu suci je ada nur...skrg byk dosa bila dh besaq ohh tobat2

GaRy™ berkata...

owh.. makanan manis pun tak boleh ek?.. huhuhu...

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) berkata...

TQ info. Bole laa patik praktis lepas ni..

Cikgu Fikri berkata...

cam tau jerk aku tgh batuk.. aku mmg tak suka makan ubat batuk kalau esoknya ada kuliah.. takut terlajak tdor sbb ngantok sgt... patot smlm batuk aku terus sbb aku minum susu..thanks for the info :)

Muhammad Saiazuan Norhalik berkata...

wap air yang mendidih? hmm nice idea tu

InsyirahMuhd berkata...

Air asam jawa jugak yang uhmmphhh

Joe_Hans berkata...

selalu aku mmg carik ubat batuk jerla......tapi bukan clinic punya, yang ada campuran madu...

nulhazwany abdul malik berkata...

best ni best ni.
baru tau . tq zwan . selalu je bagi tips best2 ^^

! Arjunakirana ! berkata...

ubat batuk sedap laaa gagagaga :P

Dhiya Fariza berkata...

Setuju ubat batuk tak sedap lansung. Thank you for the tips zwan :)

fazae berkata...

me kalau batuk minum madu,insyaallah esoknya tak batuk dah.

Cik Pensil berkata...

ohh .. terima kasih kongsi :)

Ym.Bundle berkata...

aku tengak batuk ni..dah banyak makan ubat batuk pon tak lega gak camne?

luqman zakaria berkata...

aku kadang2 biorkan je..lelame ok sendiri..huhu

Azham Vsvc berkata...

I really don't like makan ubat batuk dari kecik lagi hahahaha!

Tanpa Nama berkata...

[p]From the 1970s to the 1980s, Mant篓庐n de Manila (Manila shawl), the [url=http://www.chanelhandbagsfforsale.co.uk]chanel handbags for sale[/url] Mariposas Espa?olas (Spain butterfly) and Barroco (Baroque) interpretation of the brand LOEWE archives previous style three series . For example, the Gucci show in Milan Fashion Week on a purple [url=http://www.chanelhandbagsfforsale.co.uk]chanel outlet sale[/url] python bag . Handbags, wallets shoes and toiletry kits, [url=http://www.ccheapchanelbagsonline.com]cheap chanel bags online[/url] so that she can feel the deep love for any occasion . Ming Dynasty, who knows! ?

More design will soon join the magic feast of color, three-color mosaic of limited design burst infinite vitality of life - is a shoulder bag: casual, relaxed, hands free; followed by one of the classic Petit No篓娄 handbags , the prototype for the creation in 1932 No篓娄 to accommodate five bottles of champagne . John series of casual bag can easily hold all essential [url=http://www.chanelhandbagsfforsale.co.uk]chanel sale[/url] items . Alma word taken from the famous Place de l'Alma (Alma [url=http://www.ccheapchanelbagsonline.com]cheap chanel bags for sale[/url] Square), in Penpower Street, the center of Paris and the Seine River Interchange . The famous Vela series of black nylon bags and backpacks accounted for 20% of the sales of the Prada bag, but they do not in Prada sell their own e-commerce [url=http://www.chanelbags2012outlett.com]chanel bags 2012 outlet[/url] website.[/p]

Fahmi Saman berkata...

Boleh