Pages

Sabtu, 29 September 2012

Tegapkan Badan Kurus




Memiliki tubuh badan yang tegap serta berotot sudah menjadi kegilaan ramai lelaki Malaysia pada ketika ini. Tak kira la yang gemuk or kurus, masing2 berlumba nak dapatkan badan yang ada six pack. So, tak hairanla kalau sekarang ini gym tumbuh macam cendawan tumbuh selepas hujan. Bahkan supplement untuk tubuh badan yang agak mahal harganya juga begitu laris dijual pasaran.



Baru2 ni aku ada terbaca satu informasi mengenai teknik untuk tegapkan badan yang kurus. Aku suka dengan informasi ni sebab aku bertubuh kurus dan aku pun dalam proses memantapkan badan aku. So, aku takmaula makan informasi ni sorang2. Aku nak la jugak share dengan lelaki2 kurus yang lain. Sharing itu kan tandanya caring.. ;)



Menurut seorang jurulatih kecergasan yang juga pakar nutrisi, iaitu Ben Greenfield, lelaki bertubuh kurus sebenarnya mempunyai potensi yang besar untuk memiliki tubuh yang sasa sebab tubuh depa mempunyai kandungan lemak yang rendah. Ini satu kelebihan buat lelaki kurus macam aku! HEHE 



So, untuk mendapatkan tubuh idaman, lelaki kurus perlu selalu menjalani rutin angkat berat. Jalani latihan dua kali sehari. Dalam masa enam latihan sahaja, otot sudah dapat dibentuk. Kombinasi latihan sama ada dada, paha, punggung, sisi badan dan sebagainya juga perlu dilakukan secara konsisten dalam jangka masa 5 minggu supaya otot yang terbentuk kelak lebih mantap. Selain itu jangan lupa mengambil sumber protein seperti daging, telur dan makanan laut kerana ia dapat meningkatkan hormon testosterone.



Kepada yang taktau macam mana nak jalani latihan yang betul, sila dapatkan nasihat daripada kawan2 yang selalu pergi gym ataupun daripada jurulatih di gym. Ataupun tengok je kat youtube.. Selamat menegapkan badan! ;)




Pssssstttttttt : Kepada pelajar2 asasi, diploma di UiTM, Kolej Poly-tec MARA, Kolej Bersekutu UiTM dan yang sewaktu dengannya, Selamat Menempuhi Final Examination.. Good Luck!

21 ulasan:

tundaie berkata...

dah 6pax ke? perghh... hebat2

Syahir Ramli berkata...

good tips! blh cube nnt ni zwan..hehehe

Anne Nurain berkata...

selamat menegapkan badan ye! :D

NUR AYNIE berkata...

lau sy nak 6 pack gak leh x? =P

MuhdJijiee berkata...

Sila ke blog saya untuk lihat 6pax saya. :d

haha

Fendy berkata...

sedang membina otot...

khairul berkata...

betoi ka badan kurus leh jd camtu ...

ezyra daniel berkata...

waa abg pon nak jugak ea bdn bketul2 nie??hehhe da mintak izin ur gf lom??sesetengah gurl tak bpe ske taw laki bdn bketul nie...kteorg nek takut!hahahahah

dowLAH berkata...

woahhh..

Afiq Yassin berkata...

aku pun otw nak 6pax. hehee. tapi kena rajin kalau jarang buat mmg lambat la

ieda berkata...

wahh gud tipsss
tapi takut lak tgk pic 3 tuu huhuh
gerunn !

Joe_Hans berkata...

aku stress ngan badan aku... T_T

mizahsalleh berkata...

wah3...pasni rmai la wat tuto tknik snaman plak...

Jna marcello berkata...

aww pasni ni bnyk laa abg2 tough ;)

Scarlett O'Hara berkata...

Badan dah berketul2 macam lepat mana cantik?

NUR berkata...

Kena ambik supplemen extra protein kan..

Edy Fee berkata...

aku nak giler buat..tp perl;ukan duot yang byk untuk maintain
tgk kwn2 buat.perghhh cun gle badan

Lea Isnawi berkata...

lea xmo badan tegap, nak kurus! heee

SYAH'IZZAT berkata...

kalau tough nk jadi kurus ade? :)

NAZRUL AZAT berkata...


kena rajin workout klau nak bdn lagu tu, aku dh try tp malaih, heheeee

Tanpa Nama berkata...

Boleh je