Pages

Ahad, 9 September 2012

Gila Gangnam Style

Assalammualaikum dan Salam Satu Dunia.. Adoyai, bila lama tak update blog, nak taip entry pon rasa macam taktau nak mula dari mana dah.. Taktau nak taip pasaipa.. Tapi apa yang aku tau, hari ni aku nak taip entry pasai Oppa Gangnam Style.. Tau tak apa itu Oppa Gangnam Style? Bohong sangatlah kalau ampa taktau.. Alaaaa, lagu yang menari tarian kuda tuu.. Kalau taktau jugak, sila mintak tolong dengan Encek Google.



Secara jujurnya, aku agak pelik bin hairan bin ajaib bila lagu Oppa Gangnam Style tu menjadi kegilaan bukan setakat rakyat Malaysia saja tapi seantero dunia.. Setakat jam 3.30pm, bertarikh 9/9/2012, Video youtube rasmi lagu Oppa Gangnam Style tu dah mencapai 129,385,946 penonton. Bagi aku, lagu tu memang menghiburkan bila dengar tapi untuk nak mengagung-agungkan lagu tu, aku rasa macam kurang layak sebab lirik lagu tu pun macam entah apa2 and difahamkan lirik lagu tu pon agak kontroversi sebab khabarnya menghina Islam.. Betul atau tak tu, Wallahuallam.. Aku belum cukup arif untuk nilaikan sesuatu yang membabitkan hal ehwal agama Islam.



Cuma apa yang aku tertarik dengan lagu Oppa Gangnam Style ni apabila muncul pelbagai video parody yang meniru video klip Oppa Gangnam Style.. Bahkan ada jugak yang muncul dengan gaya tersendiri yang sungguh mencuit hati.. Tak payah tengok kat negara luar, tengok je kat dalam Malaysia.. Macam2 jenis video parody Oppa Gangnam Style yang dihasilkan oleh rakyat Malaysia sendiri.. Ini menunjukkan rakyat Malaysia begitu kreatif.. Tak percaya? Kat bawah ni ada sebahagian video klip Oppa Gangnam Style yang dihasilkan oleh rakyat Malaysia.. Layaannnnnnnnn.. ;)



























Psssstttttt : Kepada pelajar2 Ijazah di seluruh IPTA di Malaysia, selamat pulang ke kampus.. Dan di kesempatan ini jugak nak ucapkan Selamat Merdeka Raya.. ;)




26 ulasan:

Mohd Khairi Khadzir berkata...

haha ... xtaw la cmane ley bnyk parody tu, memg kuat btol pngaruh gangnam nih!

iKhRam berkata...

muziknyer memang sedap didengar

sebenarnya mcm ni la caranya orang luar nak mempengaruhi identiti dan minda kita zwan..

melalui muzik..

sbgi warganegara..
kita sendiri boleh membuat keputusan..
mana yg terbaik bagi menilai sesuatu karya tu

bg saya,
tak salah klau nak enjoy
mereleasekan tension dgn mendengar muziknya

tp bila dah keterlaluan
obses
mengagung-agungkan budaya yang kita sendiri lihat pun macammerendahkan martabatkan ..

macam kebodoh-bodohan jer.. memperlakukan tarian macam tu..

jadi itu sudah jadi tidak betul

apa sahaja perlakuan
kalau sudah berlebih.. sudah pasti tidak mendatangkan kebaikan
sebaliknya byk kekurangan.

iKhRam berkata...

muziknyer memang sedap didengar

sebenarnya mcm ni la caranya orang luar nak mempengaruhi identiti dan minda kita zwan..

melalui muzik..

sbgi warganegara..
kita sendiri boleh membuat keputusan..
mana yg terbaik bagi menilai sesuatu karya tu

bg saya,
tak salah klau nak enjoy
mereleasekan tension dgn mendengar muziknya

tp bila dah keterlaluan
obses
mengagung-agungkan budaya yang kita sendiri lihat pun macammerendahkan martabatkan ..

macam kebodoh-bodohan jer.. memperlakukan tarian macam tu..

jadi itu sudah jadi tidak betul

apa sahaja perlakuan
kalau sudah berlebih.. sudah pasti tidak mendatangkan kebaikan
sebaliknya byk kekurangan.

iKhRam berkata...

muziknyer memang sedap didengar

sebenarnya mcm ni la caranya orang luar nak mempengaruhi identiti dan minda kita zwan..

melalui muzik..

sbgi warganegara..
kita sendiri boleh membuat keputusan..
mana yg terbaik bagi menilai sesuatu karya tu

bg saya,
tak salah klau nak enjoy
mereleasekan tension dgn mendengar muziknya

tp bila dah keterlaluan
obses
mengagung-agungkan budaya yang kita sendiri lihat pun macammerendahkan martabatkan ..

macam kebodoh-bodohan jer.. memperlakukan tarian macam tu..

jadi itu sudah jadi tidak betul

apa sahaja perlakuan
kalau sudah berlebih.. sudah pasti tidak mendatangkan kebaikan
sebaliknya byk kekurangan.

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) berkata...

dh terlalu banyak dh menda alah ni..

Fiq Fikri berkata...

ahahaahh sgt best dorg buat parody,tapi dgr citer lagu tu tak baik plak..mcm2,tolong update sikit pasal isu ni hehehhe..kenapa lagu lain tak dipersoalkn?sbb lagu lain tak popular??ahahhaa :P

C.M.A @ CikMoonAdnan berkata...

hmmm tarian tu xsesuai lgsung utk org pompuan...

FAMI berkata...

ala...si PSY nie pon wat lagu n tarian nie juz for fun...so,jgn la terlalu berkira dri pndgan negatif...dri segi positif mamat nie menunjukkan KREATIVITI dan MENGHIBURKAN...juz for fun n enjoy it!

luqman zakaria berkata...

x sanggup aku nk menari camtuh..kihkih~

Edy Fee berkata...

smlm time jamuan raya ade student request lagu ni...untuk ucapan kat kawan2...mengamuk pensyarah aku.hehehe

Phat berkata...

aku nye parody x sempat nak siap

Eazy Izzuddin berkata...

baru sebenarnya lagu ini
hehe
banyak ketinggalan xD

PeRmAtA bIrU berkata...

buruk gila menari... hukhukhuk...

Arjuna Silvera berkata...

banyaknye koleksi parody

zizidiazora berkata...

rasanya tak salah kot, boleh dengar dan lihat...anggaplah sebagai hiburan semata2 dan jangan sampai terlalu taksub sudah....

Dhiya Fariza berkata...

dhiya tgk sekali je OGS ni terus tak interested nak tengok lagi. Syukur hehe

Edy Fee berkata...

aku dtg myemak lg

Liyana Zahim berkata...

Liyana kalau dgr lagu ni terus alih station.. Hahaha- Bnci giler dgr.. Takde unsur2 santapan halwa telinga lgsg..

Limin berkata...

aku pun x paham sangat .. aduhai.. nape la gila sgt ngn lgu tuh.. xD

zainatul abu bakar berkata...

memang melodi dia best & rancak, so no wonder la ramai yg suke...psy yg dulu org tak kenal pon, sekarang satu dunia dh kenal :)

Aris berkata...

op...op..op...op..opp...oppa gangnam style...hahahaha macam haram....btw..my friend yang belajar kat korea cakap..lagu ni takde kaitan ngan menghina islam....memandai je...wallahualam..dia lagi tau bahasa korea dari aku...

Ariz Abdullah berkata...

op...op..op...op..opp...oppa gangnam style...hahahaha macam haram....btw..my friend yang belajar kat korea cakap..lagu ni takde kaitan ngan menghina islam....memandai je...wallahualam..dia lagi tau bahasa korea dari aku...

(Sila abaikan komen kat atas tuh..ahahaha)

ch000tz axoera ヅ berkata...

mmg takleh blah hahaha

inche hlovate berkata...

hee aku tak gemar sgt lagu ni tapi caller ringtone no. aku lgu ni..adoii gara2 tertekan benda yg tak septutnya ditekan..

SYAH'IZZAT berkata...

aku x minat gangnam, tp aku suka tgk video je. haha paham? :p

Mia Liana berkata...

ada mandrem kot kat dalam lagu... heheheheh