Pages

Ahad, 27 Mei 2012

Menguap!



Orang kata menguap ni boleh berjangkit.. Kalau tak percaya, try tengok orang lain menguap, confirm kita pon rasa nak menguap jugak kan.. Haa! Satu lagi, dalam satu kajian yang dibuat, orang buta pon akan turut berjangkit menguap kalau terdengar orang lain menguap. Sebenarnya bila cakap pasai menguap ni, sejak kita dalam rahim ibu kita lagi, kita dah mula menguap.



Menguap ni sebenarnya akibat kekurangan oksigen di paru-paru. Tapikan, menguap ni pada masa yang sama ada manfaat dia.. Nak tau apa manfaat dia? Haa! Berdasarkan kajian daripada Dr. Gary Hack dari Universiti Pinceston, menguap boleh membantu untuk menyejukkan serta menjaga keadaan otak. Walaupun kadang2 kita menguap disebabkan pelbagai faktor macam mengantok, bosan, letih, kekurangan oksigen dan sebagainya, tapi menguap ni mampu mengawal suhu otak.



Otak kita sebenarnya cukup sensitif pada perubahan suhu. So, otak kita perlu dilindungi daripada suhu panas. Semasa kita menguap, dinding sinus dengan rahang atas iaitu terletak pada pipi di kedua belah sisi hidung akan bertindak mengekalkan suhu otak. Tudiaahhhhh, explaination dah macam tuan doctor dah, HAHA.. Btw, walaupun kadang2 ampa baca entry2 kat dalam blog aku ni sambil menguap akibat bosan, tapi takpa sebab menguap itu baik untuk otak.. Errkkkkk, HEHE.. Salam Ahad.. :)




Psssttttttt : Adoi, tetiba teringin pulak nak pi himpunan jutaan belia kat Putrajaya.. Kan best kalau Putrajaya ngan Penang tu dekat macam jarak bilik aku dengan toilet jer.. HUHU



28 ulasan:

eszyamin berkata...

tapi lebih elok pabila hendak menguap, kita tahan dari menguap atau paling tidak menutup mulut tika menguap kerana Allah tidak suka akan menguap berbeza dgn bersin kerana bersin disukai Allah kerna selepas bersin seharusnya mengucapkan "Alhamdulillah", dan org sekeliling yg mndengarnya hendaklah menyebut "Yarhamkallah" :)

Prettywrite berkata...

kena banyak buat entry yang boleh buat orang menguap la lepas ni untuk kesihatan otak..ekeke..
lagi2 kalo hujan ke apa memang menguap n nak tido jer rasa..huhu

Mohd Khairi Khadzir berkata...

haha slalu jgk aku menguap!especially zaman skolah dulu subjek sejarah hahaha..memg sntiasa menguap! haha nk tido xley sbb cikgu tgh membebel kt dpn hahaha

Lea Isnawi berkata...

menguap pulak bace entri

boleh ker?

hahahaha..gurau gurau

Cik Semut... berkata...

huwarhhhhhhhhhh~~dah berjangkit suda..

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) berkata...

menguap kat kelas kalau lectrr ngajar cm bosan..hehee

miss Fyqa berkata...

aha..selalu menguap dlm kelas dolu2 kala..

DanieL AdiE berkata...

Erm..bagus entry ini..

NadiRah berkata...

tgh bace entry ni sempat menguap sekali..
mmg berjangkit ar...
hahahha

SYAH'IZZAT berkata...

aku bleh sambil menguap sambil korek idung wey.haha

zizidiazora berkata...

jap jap...nak menguap jap huhu... lepas ni zwan bykkan entry yg boleh semua orang menguap ok....

cik ika berkata...

baru tahu..huuhuh

Cik tikah berkata...

info berguna ni. baru tahu. tq zwan :)

Aien Alien berkata...

ok bab berjangkit tu selalu dengar & percaya kot..HAHA.


kadang berjangkit menguap2 sampai kena sound "hoi hati2 koyak mulut tu nanti..." heeee

fatin hanani berkata...

yew mmg menguap ni berjangkit...
org sebut nk menguap pun automatic kita boleh menguap hehe..

farra miera berkata...

betul2... lau tgk owg laen menguap... kita pown asa nak menguap...

Zana Adieyza berkata...

akk baca entry ni jer automatik menguap.. nmpk jer perkataan menguap tu trs menguap.. apakah???

thn depan dtglah putrajaya.. kalau dtg sini, roger2 akk k.. nnti akk belanja.. hihihi..

farot berkata...

ye ke.... oooo baru tw... thanx info ^_^

Bahrain berkata...

thanks for da info..
aku slalu jugak menguap..haha.
tapi yang x leh bla nyer, bila menguap pastu tak tutup mulut...x elok la der..
baik tutup mulut, kalo gg lawa takper, nie bertarabur siap berbau longkang..wahaaa...
conclusion jangan lupa tutp mulut ketika menguap. cover2x la weiii..
pesanan untuk aku dan jugak kawan aku..hehe

Tessa berkata...

hey there ! cute blog :)
would be happy, if you visit mine:
www.feelingswithoutemotions.blogspot.com
just leave a comment if you're interest in following :)

hafiz hafizol berkata...

Tan Sri Syed Mokhtar mmg humble orgnya.. baru dengar member present pasal dia baru nie.. hehe

SYAH'IZZAT berkata...

gogogog mahathir :)

Siti Suriani berkata...

tau xpe.. hihi

Eyda Syahida a.k.a Miss Butterfly berkata...

aah , kalo kat tempat ceramah ke ape ke kan , memang dah nampak sangat , sorang menguap , mesti ada la yang lain pon menguap lepas tu . hahaha

Kyra berkata...

thanks kawan :)

http://kyraismera.blogspot.com/2012/06/bloglist-kyra-ismera-may.html

Siti Fatimah Fuzz berkata...

thanks for the info...but maybe mcm trlambat ja nak bgtau kat cikgu2....sbb dlu masa skola, cikgu2 slalu marah kalau orang menguap time kelas dia.....tp kalau tau dari awal pasal benda ni, mesti cikgu2 terus terdiam...hehehe

Azham Vosovic berkata...

Menguap sgt best!!! ehehe....tambah2 kalau time tu mmg selesa utk tdo hehehehe.....

Ixbarr Abdullah berkata...

klu aku menguap dalam kelas dulu, aku jawab kurang oksigen.....