Pages

Jumaat, 18 Mei 2012

Melayu Dan Nama

Kalau sebut Zwan, dah tahu itu Latin.. Opppsss! HAHA



Bila sebut Ravi, dah tahu itu India.. Kalau sebut Ah Chong, dah tahu itu Cina, Kalau sebut Yudhoyono, dah tahu itu Indon.. Kalau sebut Nobita, dah tahu itu Jepun.. Kalau Sebut Somchai wasawat, dah tahu itu Siam.. Macam mana pulak dengan Melayu? Kalau sebut nama Ahmad itu melayu, banyak bangsa yang ada nama ahmad..



Tak kisahla macam mana orang nak define sesuatu nama tu as melayu.. Tapi ampa perasan something tak yang nama orang melayu ni sentiasa ikut peredaran zaman.. Bak kata orang,nama Melayu ni sentiasa Update and tak ketinggalan zaman lah, HAHA..



Cuba kita tengok nama Melayu zaman nenek moyang kita.. kebanyakannya ringkas je kann.. Contohnya, Mat, Senah, Che Tom, Puteh, Din, Samad and lain2.. Then bila aku tengok pulak zaman mak bapak aku, nama orang Melayu zaman tu dah mula panjang sikit.. Contohnya, Shamsuddin, Mustafa, Jamaliah, Kalsom, Ghazalli, Maimunah, Khatijah, Ibrahim dan lain..



Then bila aku tengok pula nama Melayu zaman aku, majoriti untuk lelaki akan ada Muhamad, Mohamad atau Ahmad kat nama depan depa.. Contohnya Muhamad Rashidi, Mohamad Saiful, Ahmad Afiq dan untuk perempuan pulak mesti akan ada Siti, Nurul or Nur kat depan nama depa macam Siti Syafinaz, Nurul Syuhada, Nur Alia dan lain2 lagi..



Tapi bila zaman lani aku tengok nama2 baby semua glamour2, canggih2 and unik2.. Contohnya FEA ERYSSA (nama anak AC Mizal), SOFRINA AL-ZAHRA ADDIN (nama anak Azan Ruffedge), ANDIKA REES PAHAMIN (nama anak Azhar Sulaiman), SUTERA JANNAH (nama anak Ahmad Fedtri Yahya), CAHAYA MALAIKA (nama anak Mawi), ZANDER XAYNE ISKANDER (nama anak Harith Iskandar) dan lain2 lagi..



Cuba bayangkan kalau zaman lani ada nama baby tu Sudin ke, Melah ke, Che Nab ke, confirm baby tu akan jadi bahan ejekan punya kann.. Itulah hebatnya nama orang Melayu sebab sentiasa ikut peredaran zaman and masa.. Aku tak dapat nak imagine apa pulak nama baby time tahun 2020 nanti.. Salam Jumaat.. :)





Pssssttttttttt : Rasanya belum terlambat untuk aku ucap TAHNIAH kepada graduan2 UiTM yang tengah konvo sekarang ni untuk Istiadat Konvokesyen UiTM yang ke-76.. TAHNIAH! :)





35 ulasan:

hairy berkata...

haha betul!!

Lea Isnawi berkata...

tertibe terfikir nak letak nama anak apa nanti

heee

Hafeesz Amran berkata...

tau xper....tapi tu ok lagi....kalau nama abu, ali tetiba dalam FB tukar jadi Allan, Abraham, Mike lah....pandai cri glamour...hahaha

CIK CHIPSMORE berkata...

hahaha ayaakk betul tue..tp zaman skang nye nama pelik2 jerk..last2 nama pendik jerk die owg pngil.. panjang berjela2 sampaikan nak isi petak2 pada borang nama xmuat kotak dah..haha

btw nice entry n aye dah folow bog kamu..hehe

.izzatul.hazwani. berkata...

hahahha .. betoi3 .. satg tahun akn dtg nama budk lebih canggih dari nama robot .. hahahaha

DanieL AdiE berkata...

erm..agak-agak ape name anak-anak zwan ek??

Edy Ramanov berkata...

Nanti zwan nak bagi nama ape kat anak2 zwan kelak? wah!

Rtp Farra Arisha berkata...

hehehe you're right! bahkan bukan nama manusia saja memainkan peranan penting in nowadays, tapi masih banyak hal lainnya. just so you know, name is universal. :)

zizidiazora berkata...

what about ZIZI? hehe....

ieda berkata...

org melayu kan suke ikut2 budaya barat, hurmm entahlahhh, apa ada pada nama, kalau x der maknanya, nama melambangkan seseorang, kalau nama org dulu2 penuh makna, dan akhirnya mereka cerdik aje, org skrg nama sedap tapi subhanallahhh macam2 peel huhuhu

akan dtg tahun 2020 lak nama lelaki milik perempuan koor huhuhu, selisih

~Sweet Honesty~ berkata...

setuju..tpi ada juga segelintir yg masih letak nama seperti khadijah, zulaikha and so on..tapi ejaan tu tu pla yg d glemerkan..huhu

miss Fyqa berkata...

tau takpe.. nama zmn skg.. pelik2.. jer.. susah nk nyebut..hehe..

Badrina Ibtisam berkata...

Haha betul2!!

eszyamin berkata...

aku rasa tahun 2020 akan kembali menggunakan cek tom, cek puteh, melor,senin kot..bap dunia kan bulat cam roda..ia akan kembali pada yg dulu2 punya..hehe..

sedangkan sekarang pon remaja pompuan dah byk pakai baju kurung polkadot..zaman2 hemak2 kita2 dulu kn baju kurung cmtu?

Ini Kisah Tia berkata...

sebolehnya , tak payahlah nak bagi nama anak berbelit sangat. yang mudah cukup lah ..

GaRy™ berkata...

nama aku tersangat moden la pulak.. huhhu~...

farot berkata...

fatimah al-zahra ... da lame mnat dgn name ni....since skolah rendah lg....

~~Ticer Wann~~ berkata...

nama ank addin ruffedge tu bagus... ada maksudnya.. nama biarlah ada maksud yang baik.. dr nm bombastik tapi tak ada maksud dalam Islam :)

mia izzati berkata...

hahaha betoi lahh..zaman generasi sekarang nama anak kemain panjang..mcm anak saya..nama ayahnye 1 perkataan..nama anak sampai 3

Limin berkata...

kalau 2020 balik buat nama macam org dlu2.. lagi senang.. hahaha... nanti cikgu2 kat skolah pun senang nak panggil anak muridnye... xD

Cik Gadis ^^, berkata...

pinjam baju !

Aien Alien berkata...

HAHA. betul zwan...terfikir juga soal ni, nijam nama panjang2 kan. :D

luqman zakaria berkata...

haha..betul2 ..sekarang nama pon dah canggih2..tapi name yg macam dulu dulu pon still di modenkan oleh mereka sendiri..conth macam khatijah tukar jadi katy..hurmm

babycomel berkata...

nama yang baik tu penting kan, sbb bagi kesan dalam kehidupan seseorang

senandung semalam berkata...

sgt setuju dgn zwan...haahha
mmg penah terpikir pun..

PariPariPutih berkata...

nama ku bila dicombined tetap kedengaran kampung... tapi akak tak kesah keh keh keh

hyz berkata...

makin pelik2 nama budak2 sekarang... tergeliat nak sebut.. nak eja lagi susah.. pastu nak eja guna jawi tah2 mak bapak pun x tau....

Liyana Zahim berkata...

Snang je zwan.. Name budak2 zmn depan adalah.. Laptop Asus, Samsung Galaxy Tab, I-pad 3.. Hahahahaha! Ikut peredaran zmn sgt kan..

NUR AYNIE berkata...

tercabut lidah nak nyebot nyerrr...btw lama dh xsinggah cnie ihhihi

SYAH'IZZAT berkata...

weih artis! lama siot x lawat. haha ni aku da active blk :)

khairul berkata...

nama pon dh semakin canggih no :)

Azham Vosovic berkata...

sy nk letak nama anak2 simple2 aja hehehe.....

Dhiya Fariza berkata...

nowadays some kid's name getting more complicated. lambat nanti budak tu nak belajar nama sendiri. sebut pun payah ekekeke.

Hafiz Al-Pazin berkata...

aku teringin bagi nama anak aku satu perkataan sebab nama aku, mak hai 3 perkataan.

Eyda Syahida a.k.a Miss Butterfly berkata...

zwan latin ? eyda jepun boleh ? hahahahaha